Monitoruj koszty, w tym wydatki za media.

Zarządzanie lokalem gastronomicznym, to ogromne wyzwanie bez względu na jego wielkość. Szczególnie dla osób, które prowadzą ten biznes samodzielnie. Konieczne jest odpowiednie zarządzanie nie tylko personelem czy procesami, ale także finansami.

Jeżeli dążysz do tego, aby znaleźć się w gronie przedsiębiorców, którzy odnoszą sukces na konkurencyjnym rynku, niezbędne jest ścisłe monitorowanie wszystkich kosztów związanych z prowadzeniem swojego lokalu, w tym wydatków za media. Musisz dokładnie znać każdy koszt, aby ocenić, czy Twoja restauracja prosperuje zgodnie z założeniami oraz na jakim polu możesz wprowadzić ewentualne zmiany.

 

Dzisiaj koszty jedzeniowe są wysokie i wszystkie koszty pozostałe również.*

 

Kategorie kosztów w gastronomii.

Trzy podstawowe grupy kosztowe w gastronomii stanowią: koszty surowca, koszty personelu oraz koszty operacyjne. Koszty operacyjne to, mówiąc najprościej, wszystkie wydatki niekwalifikujące się jako koszty surowca oraz koszty personelu. Do kosztów operacyjnych zalicza się m.in.:

  • czynsze
  • media
  • usługi zewnętrzne
  • środki czystości
  • bieżące funkcjonowanie (np. licencje, koncesje, wyposażenie, artykuły biurowe, podatki, odsetki)
  • remonty, przeglądy, konserwacja
  • inne

Koszty operacyjne stanowią zazwyczaj najmniejszą część całości kosztów (ok. 10-20%). W porównaniu z pozostałymi grupami, stosunkowo najłatwiej je ograniczyć. Wymaga to jednak regularnej, rzetelnej i umiejętnej analizy, a następnie zastosowania kompleksowych rozwiązań i trzymania się ich.

 

Sandra Seitamaa / Unsplash

 

Oszczędna restauracja.

Łatwo oszczędzić na przykład na środkach czystości za cenę pogorszenia standardu higieny, ale tego oczywiście nie proponujemy. Zalecamy natomiast wdrożenie prostych i skutecznych rozwiązań w zarządzaniu mediami. Przy odrobinie rozsądnego planowania możesz wyraźnie ograniczyć wydatki na energię elektryczną, gaz czy wodę. Stale lecąca woda w czasie, kiedy pracownik już jej potrzebuje, niewyłączanie gazu lub pieca po zakończonym gotowaniu, niegaszenie światła w pustych pomieszczeniach, wyeliminuj te praktyki poprzez zwiększenie świadomości personelu.

 

Ogromne koszty energii i gazu dobiją restauracje, zwłaszcza z pizzą.**

 

 

Realne korzyści może przynieść już sama zmiana dotychczasowego sprzedawcy  prądu i gazu oraz dopasowanie parametrów przesyłowych do potrzeb działalności. Jesteśmy od tego, żeby zoptymalizować Twoje koszty energetyczne. Rozumiemy branżę – wspieramy restauratorów już od 7 lat i dobrze znamy ich potrzeby.

 

* Grzegorz Łapanowski dla horecadrends.pl
** rp.pl

Czytaj także

Wydłużenie terminu na złożenie oświadczenia o maksymalnej cenie energii – co musisz wiedzieć?

Rząd chce dać przedsiębiorcom więcej czasu – ale to jeszcze nie jest przesądzoneMikro, małe i średnie firmy (MŚP), które chcą skorzystać z maksymalnej ceny energii w drugim półroczu 2024 roku, muszą złożyć odpowiednie oświadczenie. Obecnie ostateczny termin na złożenie dokumentu to 28 lutego 2025 roku. Jednak rząd przyjął projekt ustawy, który wydłuża ten termin do 30 czerwca 2025 roku.

06.02.2025

Tarcze energetyczne 2025 – kluczowe terminy i obowiązki dla firm oraz instytucji

W 2025 roku w Polsce nadal obowiązują mechanizmy wsparcia energetycznego, mające na celu ochronę różnych grup odbiorców przed wysokimi kosztami energii elektrycznej. W związku z tym przedsiębiorcy, jednostki samorządu terytorialnego oraz podmioty wrażliwe muszą pamiętać o konieczności składania odpowiednich oświadczeń i informacji. Poniżej przedstawiamy kluczowe terminy i obowiązki związane z korzystaniem z preferencyjnych cen energii.

04.02.2025

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version